Hva er emosjonsfokusert terapi (EFT)?

Mennesker oppsøker terapi når de strever følelsesmessig - de forstyrres av at de har for mye, for lite eller "feil" følelser. Selv om vi ofte ikke har lyst å innrømme det, er det i stor grad følelser som styrer våre valg i livet. I nære forhold er følelsene musikken som spiller under de ofte forvirrende mønstrene par fanges i. I EFT jobber vi direkte med og endrer det som styrer showet. Isteden for råd og hjemmeoppgaver vil du i EFT bli kjent med den følelsesmessige musikken og lære deg hvordan dine følelser kan være en god veileder i livet framfor å være fienden din. 

BRYT DESTRUKTIVE MØNSTRE

Når par oppsøker hjelp så sitter de ofte fast i godt innøvde mønstre. Ofte blir en av partene mer og mer fremoverlent og prøver febrilsk å snakke om viktige ting, mens den andre sklir lengre og lengre unna. Samtalene preges etter hvert mer og mer av irritasjon, anklager, forsvar, maktkamper og taus tilbaketrekning. Det er sterke følelser i spill, og selv om noen prøver å følge samlivsråd fra aviser og ukeblader, så ser det ikke ut til å hjelpe - for i det øyeblikket du helst skulle fulgt de gode rådene, er du i følelsenes makt. Fortvilelse, ensomhet, redsel, skam og andre sterke følelser blir dominerende når samlivet blir vanskelig og par blir forvirret og motløs.

I emosjonsfokusert parterapi blir dere kjent med deres mønstre og de følelsene som fyrer opp under konflikter - slik at dere kan stoppe mønstrene og  snakke om det det faktisk gjelder. I EFT er målet å finne tilbake til et parforhold med et sterkt bånd der dere kan bruke hverandre som kilde til trøst og der det er trygt å være åpen og nær. 

FORSKNINGSBASERT

EFT-parterapi ble utviklet på 80-tallet av psykologene Susan Johnson og Leslie Greenberg. I dag er EFT den parterapimetoden med det beste forskningsgrunnlaget. Man har forsket både på hvordan det går med par rett etter behandlingen og over tid. Metoden har svært gode resultater - 70-80% av parene som deltok i studier fikk det betydelig bedre etter endt behandling, og resultatene ser ut til å vare over tid. Også som individualterapi har EFT god støtte i forskning. 

TAR DET LANG TID?

Par vil som regel kunne bli ferdig med terapiprosessen i løpet av 10-20 samtaler. Hvis par strever med tilleggsproblemer (depresjon, traumer osv) kan behandlingen ta lengre tid. Det finnes også par som går betydelig kortere enn 10 samtaler - det hender jo at man bare trenger et lite puff for å komme seg videre i livet.